BRQ | Vantaa Festival

Tunde Jegede

Kansainvälisesti tunnettu säveltäjä, tuottaja, sellisti ja länsiafrikkalaisen kora-kielisoittimen taituri Tunde Jegede tuo uutta näkökulmaa afrikkalaiseen nykymusiikkiin ja länsimaiseen taidemusiikkiin. Monipuolisena kora-muusikkona hän yhdistää yli 20 vuoden kokemuksella ainutlaatuisella tavalla klassista, jazzia ja perinnemusiikkia ammentaen afrikkalaisen klassisen musiikin kulttuuriperinnöstä.

Tunde Jegenden työ on tuonut uusia tuulia klassiseen ja nykymusiikkin niin Euroopassa kuin Afrikassa. Hän on maailmanlaajuisesti yksi harvoista sekä länsimaiseen että afrikkalaiseen musiikkiperintöön syvästi juurtuneista säveltäjistä. Tunde Jegende on opiskellut nuoresta pitäen sekä länsimaista taidemusiikkia että länsiafrikkalaista griot-musiikkiperinnettä. Hän on opiskellut Purcell-musiikiopistossa Lontoossa sekä kora-mestari Amadu Bansang Jobartehin johdolla Gambiassa.

Tämä ainutlaatuinen kulttuurien yhdistelmä on sittemmin näkynyt hänen työssään säveltäjänä ja moni-instrumentalistina ja luonut linkkejä eurooppalaisen ja afrikkalaisen klassisen musiikin välille. Musiikissaan hän on peilannut vanhaa ja uutta maailmaa sekä selloa ja koraa. Tunde Jegenden työ muodostaa vuoropuhelun klassisen nykymusiikin sekä malilaisen, suullisen griot-tradition uudelleentulkinnan välille. Hän on todellinen oman aikamme renessanssi-ihminen.

Tunde Jegede on perustanut useita yhtyeitä, kuten Lagosin Art Ensemblen ja The African Classical Music Ensemblen. Hän toimii myös kuraattorina Gambian ensimmäisessä perinnemusiikkiarkistossa nimeltään Living Legacies sekä johtaa New Horizons -koulutushanketta, joka tukee nigerialaisia nuoria muusikoita. Viime vuosina Tunde Jegede on toiminut taiteellisena johtajana MUSON (Musical Society of Nigeria) -keskuksessa, joka on yksi harvoista klassiseen musiikkiin keskittyvistä konservatorioista Länsi-Afrikassa. Hän on myös perustanut NOK Foundationin, hyväntekeväisyysjärjestön joka toimii musiikin, taiteen ja kulttuurin välityksellä.

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram