BRQ | Vantaa Festival

Piia Komsi

Koloratuurisopraano Piia Komsin ääni on harvinaislaatuinen niin rekisterin laajuuden, sointivärien kirjon, dynaamisen skaalan kuin ilmiömäisen notkeudenkin osalta. Harvinaisen laajan ohjelmistonsa barokista nykymusiikkiin ja syvällisen muusikkoutensa ansiosta hän on kansainvälisesti kysytty sopraano, ja monet nykysäveltäjät ovat kirjoittaneet teoksia hänen äänelleen. Sellistinä muusikonuransa aloittanut Piia Komsi esiintyy myös maailman ainoana koloratuurisopraanosellistinä samaan aikaan sekä laulaen että soittaen hänelle sävellettyjä teoksia.

Hänen uusimpia kiitettyjä oopperaroolejaan ovat olleet Medea (Medeamaterial), Venus/Gepopo (Le Grand Macabre), Pamina (Taikahuilu), selloa soittava Kraut-tytär (Ahti Karjalainen – elämä ja teot) Brünnhilde (Ring Saga). Komsin ensimmäinen levytys sopraanosellistinä: Ahti Karjalainen: Elämä, Kekkonen ja teot, säveltäjä Heinz-Juhani Hofman (Alba)

2018 Italian arvostettu Franco Abbiati-palkinto parhaasta nykyoopperan kantaesityksestä (2017) myönnettiin Dusapinin teokselle Medea, jossa Piia lauloi pääroolin.

Piia Komsi oli ehdolla Opus Klassik vuoden 2022 naislaulajaksi levytyksestään “Soita. Kirjoita joskus. Ruf an. Schreib doch mal." (Heinz-Juhani Hofmann). Vuonna 2019 Piia Komsi oli ehdolla myös vuoden 2019 naislaulajaksi ”Sängerin des Jahres” Opus Klassikin arvostetulla listalla levytyksestään ”Die schrecklich-gewaltigen Kinder”( Rolf Riehm), ja hänet palkittiin vuonna 2017 Italiassa parhaasta nykyoopperaesitysroolista (Medea/Pascal Dusapin) Abbiati-palkinnolla, joka on Italian “oopperoiden Oscar”. Hänen levytyksiään on myös palkittu mm. Emma-palkinnolla.

Piia Komsin tuorein levy on Soita. Kirjoita joskus. Ruf an. Schreib doch mal. sisältää Heinz-Juhani Hofmannin Piia Komsille säveltämiä sooloteoksia, jossa hän soittaa myös selloa.

Aikaisemmat levytykset ovat Rolf Riehmin Die Schreckliche gewaltige Kinder(WERGO), Zoltán Jeneyn Wohin (Presto Classical), ja Vinko Globokarin Exil 3(Neos Music). Levy ”Solaris” ilmestyi 22.11.2012 Naxos/Proprius-merkillä (uusia sävellyksiä säveltäjiltä Rautavaara, Tuomela, Hofmann, Puurtinen, Järvelä, Yanov-Yanovsky, Raskatov, Bach, Schubert, Boulanger) sisältäen rukouksia ja lohdutuksen lauluja. Se on saanut kriitikoilta ylistäviä arvioita:” Vuoden paras levy” ja “aito taidelevy”.

Piia Komsi on monitaideryhmä Exit3:n taiteellinen johtaja.

MUKANA SEURAAVISSA KONSERTEISSA
14.8.2024 18:30 Solistien ilta

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT