BRQ | Vantaa Festival

Juuli Holma

Juuli Holma aloitti sellonsoiton 6-vuotiaana synnyinkaupungissaan Jyväskylässä. 15- vuotiaana hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle, jossa hän pääsi paitsi opiskelemaan Suomen parhaiden opettajien johdolla, myös soittamaan eri puolilta Suomea tulevien lahjakkaiden nuorten kanssa. Kamarimusiikista tulikin hyvin pian Holman suurin intohimo, jota hän sai toteuttaa useissa vakituisesti toimineissa kokoonpanoissa Suomen lisäksi myös ulkomaisilla mestarikursseilla sekä European Chamber Music Academyssa. Opettajina toimivat maailman johtavien kamarikokoonpanojen jäsenet mm. Juilliard-, Chillingrian-, Fine Arts- ja Alban Berg -kvarteteista.

Instrumenttiopintojaan Holma on täydentänyt Chicago College of Performing Artsissa amerikkalaisen sellistin Wendy Warnerin johdolla sekä lukuisilla ulkomaisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Frans Helmersson, Torleif Thedeén, Gary Hoffman ja Bernard Greenhouse. Kevään 2022 Holma vietti keskittyen vanhan musiikin opintoihin Veronassa, vuotta myöhemmin Holma valmistui barokkisellistiksi ammattikorkeakoulu Noviasta, Pietarsaaresta. Barokkisello-opintojaan Holma on täydentänyt Vannes Early Music Institutessa professori Bruno Cocset ́n ja Viola de Hoogin johdolla.

Valmistuttuaan musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2012 Holma toimi vuoden ajan muusikkona Portugalin Guimarãesissa, Euroopan kulttuuripääkaupungissa, esiintyen myös muualla maassa. Monen onnekkaan sattuman kautta Holmasta tuli Lapin kamariorkesterin sellon äänenjohtaja vuonna 2013, missä tehtävässä hän toimii edelleen. Orkesterimuusikkona Holmaa on kuultu lisäksi mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sellosektioissa, Tampere Filharmonian ja Jyväskylä Sinfonian soolosellistinä, sekä Ludwigsburg Festival Orchestrassa Saksassa ja Verbier Chamber Orchestrassa Sveitsissä.

Soitettuaan duo- ja pianotriorepertuaaria liki kymmenen vuoden ajan miehensä, viulisti Juhana Inkisen kanssa, päätti pariskunta perustaa nykyiseen kotikaupunkiinsa Rovaniemelle Kaamos-kvartetin tammikuussa 2014. Kvartetti debytoi pian perustamisensa jälkeen Lontoossa ja perusti oman kamarikonserttisarjan Rovaniemen kotiseutumuseolle. Vuonna 2017 Holma ja Inkinen päättivät yhdistää kaksi intohimoaan: musiikin ja ruoan, ja perustivat Soiniin, Etelä-Pohjanmaalle musiikki- ja gastronomiafestivaali Soinillisen.

Viimeaikaisista esiintymisistä mainittakoon Jörg Widmannin duo yhdessä viulisti Ilya Gringoltsin kanssa, Ystävänpäivän barokkiresitaali cembalisti Petteri Pitkon, luutisti Eero Palviaisen, sellisti Heidi Peltoniemen sekä laulaja Paulus Sipilän kanssa, soolo-osuus Antonio Caldaran sellokonsertosta Vaasa Baroque -festivaalilla sekä Arnold Schönbergin Verklärte Nachtin sekstettoversio Liza Ferschtmanin johdolla. Kevätkaudella 2024 Holma oli mukana Suomen kantaesityksissä Szymon Laksin pianokvintetosta sekä Jerzy Fitelbergin Nachtmusik ”Fisches Nachtgesangista” klarinetille, sellolle ja celestalle.

Holma on myös kysytty pedagogi ja on opettanut sellonsoittoa ja kamarimusiikkia sekä Lapin musiikkiopistossa että yksityisesti eri puolilla Suomea. Holman soitin on Giovanni Grancino -sello vuodelta 1685.

MUKANA SEURAAVISSA KONSERTEISSA
13.8.2024 18:30 Élégance

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT