BRQ | Vantaa Festival

Il Gardellino

Kokoonpano:

Kapellimestari: Peter Van Heyghen

Solistit: Miriam Feuersingen (sopraano), Elvira Bill (mezzo-sopraano), Daniel Johanssen (tenori), André Morsch (basso à Rolle, 2. basso à Telemann), Sebastian Myrus (1. basso à Telemann)

Ripieni: Jana Pietsrs (sopraano), Jonathan De Ceuster (altto), Leander Van Gijsegem (tenori), Sebastian Myrus (basso à Rolle)

IL GARDELLINO

huilu: Jan De Winne, Carlota Garcia
oboe: Marcel Poneele, Nele Vertommen
fagotti: Eyal Street, Gordon Fantini
trumpetti: Sander Kintaert, Elena Torres, Yorik Roskam
patarummut: Bart Rosseel
käyrätorvi: Bart Aerbeydt, Johan Vanneste
viulu: Joanna Huszcza, Jacek Kurzydlo, Ortwin Lowyck, Laura Andriani, Jorlen Vega,
alttoviulu: Kaat De Cock, Amaryllis Bartholomeus
sello: Ira Givol, Phyllis Bartholomeus
kontrabasso: Hen Goldsobel
cembalo: Kris Verhelst

Kansainvälisesti arvostettu periodiorkesteri Il Gardellino on esiintynyt vuodesta 1988 lähtien inspiroivalla ohjelmistolla Monteverdistä Mozartiin ja Rosenmülleristä Rolleen. Sen hienostunut sointi ja huippulaadun tae tekevät Il Gardellinosta tervetulleen vieraan niin kotimaassa Belgiassa kuin ulkomailla (Concertgebouw Brugge, BOZAR, deSingel, AMUZ, Concertgebouw Amsterdam, Festival de Saintes, Festival Oude Muziek Utrecht, Innsbruckin festivaali, Palacio de las Bellas Artes Mexico City, LG Arts Center Seoul, Melbourne International Arts Festival jne.). Vuonna 2021 Il Gardellino saavutti kansainvälisiä korkeuksia, kun se levytti ja konsertoi ensimmäisen kerran Mozartin pianokonsertot Olga Pashchenkon kanssa osana Alpha Classicsin kokonaisvaltaista esityssarjaa.

Orkesterin nimi on peräisin Vivaldin kamarikonsertosta Concerto da camera del Gardellino, joka on värikkään kultasirkun musiikillinen muotokuva. Tämä inspiroi perustajia oboisti Marcel Ponseelea ja huilisti Jan De Winnea ammentamaan historiallisesta monimuotoisuudesta. Orkesteri ei rajoitu vain suuriin, tunnettuihin nimiin, vaan elvyttää myös tuntematonta ohjelmistoa. Monimuotoisuus ilmenee myös kiinnostuksena muihin tyylilajeihin. Lähitulevaisuudessa Il Gardellino esittelee taiteellisesti jännittäviä hankkeita muun muassa jazz-trumpetisti Jean-Paul Estiévenartin ja koreografi Femke Gyselinckin kanssa.

Yhtyeen ohjelmisto ja ideologia tuo mieleen aktiivisen tulivuoren: se uudistuu ja uudelleenmuovautuu jatkuvasti. Il Gardellino pureutuu tutkimuksen keinoin esittämiensä teosten historiallisiin taustoihin, niin että kaikki esitettävä musiikki tuodaan nykypäivän yleisölle kulloisenkin aikakauden esityskäytäntöjen mukaan. Vuosien työskentelyn myötä Il Gardellinolle on kehkeytynyt aivan omanlainen sävelkieli.

Yhtyeen kahdeksanjäseniseen ydinkokoonpanoon liittyy laulajia, lisäpuhaltimia ja -jousia kulloinkin esitettävän teoksen mukaan. Yhtyeen muusikot ovat historiallisiin esityskäytäntöihin erikoistuneita, kansainvälisesti tunnustettuja barokkimuusikkoja. Yhtye tekee myös yhteistyötä tunnettujen solistien sekä muiden merkittävien kokoonpanojen kuten Cappella Amsterdamin kanssa.

Il Gardellino on levyttänyt kattavasti levymerkeille Accent, Klara, Eufoda ja Passacaille, ja äänitteet ovat keränneet kiitosta niin lehdistöltä kuin yleisöltäkin. Useat levyt ovat saaneet kansainvälisen musiikkilehdistön Diapason D'Or - ja Classica-mainintoja.

Photo: Wouter Maeckelberghe
Photo: Wouter Maeckelberghe

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT