BRQ | Vantaa Festival

Salvat Beca Bach Soloists

Kokoonpano:

Rita Morais, sopraano
Christian Gil-Borrelli, altto
Daniel Thomson, tenori
Ramiro Maturana, basso

RITA MORAIS syntyi Bragassa Portugalissa, jossa hän aloitti musiikkiopintonsa Conservatori de Música Calouste Gulbenkianissa alttoviulunsoiton ja laulun parissa.

Sen jälkeen hän opiskeli laulua Escola Superior de Música i Arts do Espetaculossa (ESMAE) Portossa. Hän sai stipendin Lissabonin Calouste Gulbenkian -säätiöltä (2016-2018), Espanjan taiteilijoiden, esiintyjien ja toimeenpanijoiden yhdistykseltä (2020) ja Victòria dels Àngels -säätiöltä (2020) ja suoritti akateemisen koulutuksensa Escola Superior de Música de Catalunya -ylioppilaskunnan laulun maisterikoulutuksessa "Victoria dels Àngels".

Hän esiintyy säännöllisesti konserteissa ja resitaaleissa Portugalissa ja Espanjassa ja tekee yhteistyötä muun muassa seuraavien tahojen kanssa: Casa da Música (Porto, PT), Estudis Victor Córdon/Companhia Nacional de Ballat, Fundação Calouste Gulbenkian (Lisboa, PT), Ensemble Eco, Ambaixada de Portugal a Espanya, Cor Nacional d'Espanya (Madrid, ES), Fundació Victòria dels Àngels ja Bach Collegium Barcelona.

Kaudella 2021–22 Morais debytoi LIFE Victoria -festivaalilla LIFE New Artistina ja saa Salvat-säätiön myöntämän Premi Solista Salvat Beca Bach 2022 -palkinnon.


Valmistuttuaan lääkäriksi ja erikoistuttuaan kansanterveyteen CHRISTIAN GIL-BORRELLI päättikin jättää lääkärin uransa sivuun omistautuakseen yksinomaan musiikille vuonna 2016. Hän pääsi Escola Superior de Cant de Madridiin, jossa hän opiskeli Cristina Gallardo-Domâsin, Pilar Pérez-Íñigon ja Cristina Presmanesin johdolla. Lopuksi hän muutti Saksaan opiskelemaan mezzosopraano María José Montielin johdolla arvostetussa Universität der Künste Berlinissä.

Hän on palkittu Compostela Lírica (2020) ja Concurs Internacional de Cant de Medinaceli (2019) -kilpailuissa, ja hän on kuulunut ensimmäiseen CRESCENDO-sukupolveen, joka on Teatro Realin johtama hanke, joka kannustaa lupaavia laulajia heidän alkavalla musiikkiurallaan.

Hän on osallistunut Teatro Realin, Auditorio Nacionalin, Programación Lírica de la Coruñan, Palacio de Festivales de Santanderin, Auditorio Alfredo Kraus de Gran Canarian, Auditorio de Galician, FIOCLEn ja SMR de Cuencan ohjelmiin. Kansainvälisesti Christian Borrelli on esiintynyt Monteverdi-festivaaleilla Cremonassa ja Bachfestissä Leipzigissa.


DANIEL THOMSON on alun perin Melbournesta kotoisin oleva kansainvälinen tenori ja kamarilaulaja, joka asuu Lontoossa. Vuonna 2009 hän valmistui Melbournen yliopistosta laulunopettajaksi. Lokakuussa 2016 hän sai stipendin Master in Advanced Vocal Ensemble Studies -opintoihin Baselin Schola Cantorum Basiliensis -yliopistoon, jossa hän suoritti tutkintonsa 2018.

Hänen opintonsa ovat keskittyneet erityisesti historiallisin perustein toteutetun musiikin esittämiseen 1500-luvulta 1800-luvulle. Vuosina 2015 ja 2016 hän vietti pari kuukautta Kanadassa valmistelemassa äänitettä retorisilla tulkintamenetelmillä Länsi-Ontarion yliopiston professori Robert Toftin johdolla. Tämän yhteistyön tuloksena Danielin debyyttisooloalbumi Secret Fires of Love on saatavilla Spotifyssa ja iTunesissa, ja sitä soitettiin hiljattain myös BBC:ssä.

Helmikuussa 2019 Daniel teki soolodebyyttinsä Wigmore Hallissa Dame Emma Kirkbyn 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi hänen rinnallaan. Lokakuussa 2020 Daniel on opetellut englannin alkuperäistä ääntämistä InVocare-yhtyeen avulla yhteistyössä David Crystalin, Peter Van Heyghenin, REMA:n, AMUZ:n, BOZAR:n ja Culture for Europen kanssa.


Baritoni RAMIRO MATURANA on Accademia Teatro alla Scalan alumni (2017–2019). Hän liittyi sen ohjelmaan syyskuussa 2017 ja debytoi Teatro alla Scalassa kaudella 2017/18 Giovane Cantoren roolissa oopperassa Ti vedo, ti sento, mi perdo (kantaesitys) tai Perückenmacherin roolissa Ariadne auf Naxosissa. Seuraavalla kaudella 2018/19 hän esitti Belcoren rooleja L'elisir d'amoressa, Marulloa Rigolettossa ja Spinellocciota Woody Allenin ohjaamassa Gianni Schicchin tuotannossa.

Hän on työskennellyt myös Pariisin Theatre Athénée -teatterissa, Pesaron Teatro Rossinissa, Innsbrucker Festwochen der Alten Musik -festivaaleilla, Grand Théâtre de Genève -teatterissa, Teatro Municipal de Santiago - Ópera Nacional de Chile -teatterissa ja New Yorkin Theatre Apollossa. Alhora on esiintynyt Orquesta Sinfónica de Chilen solistina muun muassa Brittenin War Requiemin, Beethovenin 9. sinfonian, Carmina Buranan, Messiaan ja Passió de Sant Joanin teoksissa.


Salvat Bach -apurahalla pyritään edistämään nuorten solistilaulajien koulutusta ja uraa J.S. Bachin vokaalimusiikin alalla. Apurahoja myönnetään vuosittain neljä erilaista (sopraano, altto, tenori ja basso). Hankkeen aloitti BZM-säätiö, ja nykyään sitä johtaa ja tukee Salvat-säätiö taiteellisena johtajana ja yhteistyössä kahden muun instituution kanssa: BCB Association ja Bachcelona Foundation.

Hanke alkoi vuonna 2014, ja sitä on leimannut tärkeä pedagoginen näkökulma. Opetusta ovat tukeneet niinkin tunnetut solistit kuin kontratenori Carlos Mena, sopraano Katharine Fuge, baritoni Stephan MacLeod, tenori Benjamin Bruns ja sopraano Miriam Feuersinger.

Rita Morais, Daniel Thomson, Ramiro Maturana & Christian Gil-Borrelli
Rita Morais, Daniel Thomson, Ramiro Maturana & Christian Gil-Borrelli

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT