BRQ | Vantaa Festival

Andrew Lawrence-King


Barokkioopperan, orkesterin ja yhtyeiden johtajana, luovana continuosoittajana, varhaisen harpun mestarina ja barokkigestiikan asiantuntijana sekä flow'n tutkijana Andrew Lawrence-King on historiallisen harpun edelläkävijä, maailman eturivin varhaisen musiikin esittäjä ja kansainvälisesti arvostettu tutkija.

Hänen uraauurtava työnsä Trabacin, Ribayazin, Händelin ja Carolanin musiikin parissa on herättänyt henkiin unohdetut italialaiset, espanjalaiset, anglo-walesilaiset ja irlantilaiset barokkiharpun maailmat. Tragicomedia-yhtyeen apujohtajana ja The Harp Consort -yhtyeen perustajana hän on ollut improvisaation ja continuosoiton vallankumouksen kärjessä. Tactuksen tutkimus on mullistanut käsityksemme barokkirytmistä. Vierailevana kapellimestarina hän innostaa muusikoita ympäri maailman saavuttamaan uusia teknisiä ja tyylillisiä korkeuksia ilon, energian ja intohimon kautta.

Andrew'n on ohjannut niin Milanon La Scalassa kuin Sydneyn oopperatalossa, ja hän on voittanut Venäjän teatterimaailman arvostetuimman palkinnon, Kultaisen Naamion, vuonna 2012 Cavalierin 'Anima & Corpo' -esityksestä. Händelin 'Orlandon' ohjaus (2019) toi hänelle Venäjän Jevgeni Onegin -palkinnon ja ehdokkuuden toiseen Kultaiseen Naamioon. Pitkäaikaisessa yhteistyössään Jordi Savallin kanssa hän on saanut Grammy-palkinnon (paras yhtye 2011), Espanjan Premio de la Música -palkinnot vuosina 2010 ja 2011 sekä Australian Helpmann-palkinnon vuosina 2013 ja 2018. Hänen 'Earthly Angels' -levytyksensä sopraano Kajsa Dahlbäckin kanssa valittiin YLEn vuoden levyksi 2018.

Vuonna 2017 Andrew'n ensimmäiset oopperasävellykset, 'Kalevala', joka asetti Suomen kansalliseepoksen muinaisiin sävelmiin, ja 'Arianna a la recherche', Monteverdin kadonneen mestariteoksen uudelleentulkinta, saivat ensi-iltansa. Hänen tuorein äänitteensä tutkii suosittujen joululaulujen juuria suomalaisessa 'Piae Cantiones' -kokoelmassa (1582), yhteistyössä Helsingin Utopia-kuoron kanssa ja se on julkaistu Jordi Savallin AliaVox Diversa -merkillä (2019).

Vuodesta 2010 vuoteen 2015 Lawrence-King toimi Australian Centre for the History of Emotions -tutkimuskeskuksen vanhempana vierailevana tutkijana. Hän on varhaisen harpun ja continuosoiton professori Lontoon Guildhall School of Music & Dramassa ja varhaisoopperaan ja -tanssiin keskittyneen Opera Omnia -akatemian johtaja Moskovan valtionteatterissa 'Natalya Sats'. Parhaillaan hän työstää 'Il Coragon', barokkioopperaohjaajille suunnatun oppaan, englanninkielistä käännöstä. Hänen uusin oopperasävellyksensä 'The Play of Music & Time: an Explorer’s Guide to Early Opera' sai ensi-iltansa vuonna 2020.

Andrew Lawrence-King johtaa The Harp Consortia, joka yhdistää huippuluokan varhaisen musiikin esityksiä, tyylikästä improvisaatiota ja viihdyttävää lavapresentaatiota, Il Coragoa - tuotantotiimiä historiallisten varhaisoopperoiden lavastamiseksi sekä kansainvälistä barokkioopperastudiota ja Opera Omniaa Moskovassa.

Andrew'n harrastuksiin kuuluvat maratonjuoksu, purjehdus, melonta, miekkailu sekä Tai Chi. Hän on myös pätevöitynyt hypnotisoija.

MUKANA SEURAAVISSA KONSERTEISSA
11.8.2024 20:00 Harmony of the Angels
14.8.2024 20:00 Kellnerin kellot

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT