BRQ | Vantaa Festival

Æstus

Kokoonpano:

Ilkka Eronen, traverso

Laura Hárs, viulu

Johanna Randvere, sello ja gamba

Aura Visala, cembalo

Keväällä 2021 perustettu suomalais-virolainen Æstus on neljän hengen nuori vanhan musiikin yhtye, joka erikoistuu 1800-lukua edeltävän eurooppalaisen musiikin tutkimiseen ja esittämiseen. Pandemiasta huolimatta yhtye sai aloitusvuonnaan raivattua tiensä kahteen kansainväliseen kamarimusiikkikilpailuun (CIMA Early Music Competition in Loire Valley Ranskassa sekä Berlin-Bach-kilpailu Saksassa). Vuonna 2022 Æstus konsertoi Café Barockin konserttisarjassa Helsingin Kalliosalissa ja Savonlinnan Kulttuurikellarissa, sekä Utrechtin vanhan musiikin festivaalin Fringe-sarjassa esittäen lontoolaista ja preussilaista musiikkia 1700-luvun puolestavälistä.

Vuonna 2023 Æstus syventyy uuteen musiikkiin. Yhtye kantaesitti Lucy Callenin teoksen Grandmother’s Footsteps Musica Nova –festivaalilla maaliskuussa, ja Tytti Arolalta tilatun teoksen kantaesitys on luvassa BRQ Vantaa –festivaalilla elokuussa. Æstus esiintyy myös Rooman Villa Lantessa heinäkuussa.

Æstuksen jäsenet, traversisti Ilkka Eronen, viulisti Laura Hárs, sellisti ja gambisti Johanna Randvere ja cembalisti ja kosketinsoittaja Aura Visala, tapasivat Helsingissä Sibelius-Akatemiassa vanhan musiikin opintojen parissa, ja heitä yhdistää intohimo barokin musiikin puhuttelevaan ja tunnerikkaaseen ilmaisuun. Sana æstus merkitseekin latinaksi nousuvettä, tulvaa, hellettä, tulta ja intohimoa, ja viittaa paitsi veden äärellä kasvaneiden jäsenten pohjoiseurooppalaisiin juuriin, myös heidän ilmaisuvoimaansa.

Æstus on saanut ohjausta Annamari Pölhöltä, Jani Sunnarborgilta, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilchiltä, Marten Rootilta ja Therese de Goedelta.

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT