BRQ | Vantaa Festival

Petri Kumela

Photo: Jonne Räsänen
Photo: Jonne Räsänen

Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään, oli kyseessä sitten resitaali Kolkatassa, kitaroiden motorisointi Meksikossa tai koulukonsertit Japanissa.

Petri Kumela on opiskellut Helsingin Konservatoriossa Juan Antonio Muron johdolla ja Saksassa Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburgissa Franz Hálaszin luokalla. Hän oli ensimmäinen kitaristi joka hyväksyttiin arvostetulle Meisterklassen -opintolinjalle ja hänelle myönnettiin kahtena vuotena peräkkäin harvinainen Saksan akateemisen opiskelijavaihdon (DAAD) apuraha Halászin mestariluokalla opiskelun jatkamista varten. Opintojensa täydennykseksi hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille, opettajinaan mm. Leo Brouwer, Oscar Chiglia, Alirio Díaz, Eduardo Egüez ja David Russell.

Petri Kumela on voittanut ensimmäiset palkinnot kansainvälisissä “Scandinavian Guitar Festival” sekä “Stafford Classical Guitar Recital” -kitarakilpailuissa. Hän on esiintynyt Suomen lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Japanissa, Intiassa ja Bhutanissa. Konserttipaikat ovat vaihdelleet intiimeistä kotikonserteista arvostettuihin konserttisaleihin kuten Helsingin Finlandia-talo, Lontoon Purcell Room (Southbank Centre) ja Sapporon Kitara-hall.

Kotimaassa häntä on kuultu lukuisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa ja Kumela on esiintynyt orkesterisolistina mm. Lapin kamariorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Kymi Sinfonietan ja Keski- Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa, kapellimestarien Olari Elts, Ann-Maria Helsing, Juha Kangas, Massimo Lambertini, Rumon Gamba, Hannu Lintu, Ari Rasilainen, Yasuo Shinozaki, Dima Slobodeniouk ja John Storgårds johdolla. Solistikonserttien lisäksi hän toimii erittäin aktiivisesti myös kamarimuusikkona ja on esiintynyt Avanti!, Uusinta-, defun, Insomnio ja Tampere Raw –kamariyhtyeiden, sekä monien muiden kokoonpanojen ja muusikoiden kanssa.

Petri Kumela on erityisen omistautunut nykymusiikille ja on kantaesittänyt yhdeksän kitarakonserttoa ja lukuisia pienimuotoisempia sävellyksiä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hänelle ovat omistaneet teoksiaan mm. Kalevi Aho, Minna Leinonen, Olli Kortekangas, Poul Ruders, Joachim F.W. Schneider, Sebastian Hilli, José-María Sanchez-Verdú, Lotta Wennäkoski ja Pehr Henrik Nordgren.

Kumela toimi 2013 Pohjoismaisten Musiikkipäivien kamarimusiikkisarjan taiteellisena johtajana ja 2017 aloitti hänen suunnittelemansa Sipoon Äänet -festivaali. Hän on myös mukana koordinoimassa konserttisarjoja Klassinen Hietsu ja Hietsu is Happening!.

Kumela opettaa Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin ammattikorkeakoulu Metropoliassa.

Petri kumela on julkaissut yhdeksän levyä: ”Recital” (2002), ”Spellbound Tones” - P.H.Nordgrenin teoksia kitaralle (2005), ”C.P.E.Bach, Transcriptions for Guitar” (2007), ”Change is GonnaCome” (2010) ja ”Nebula” – Paavo Korpijaakon teoksia kitaralle (2012). Levy ”Oudossa Seurassa” ilmestyi marraskuussa 2013 ja oli ehdolla sekä EMMA-palkinnon saajaksi klassisen musiikin sarjassa että YLE:n vuoden levyksi. Vuonna 2016 julkaistiin ”Fantasía Andaluza” yhdessä flamencokitaristi Joonas Wideniuksen kanssa ja 2017 "Goldberg" saksalaisen Jürgen Ruckin kanssa. Hänen periodikitaralla tekemänsä levytys Fernando Sorin musiikista ”Solo Sor” oli ehdolla YLE:n vuoden levyksi ja arvostettu Classical Guitar Magazine valitsi sen yhdeksi vuoden 2018 kymmenestä parhaasta levystä. Kumelan uusin levy ”Pieniä Otuksia – musiikillinen bestiaari” sisältää 35 eläinminiatyyriä kitaralle, jokainen eri säveltäjältä.

Levytyksien lisäksi Kumela on tehnyt useita nauhoituksia YLElle ja muille kansainvälisille radio- ja televisioyhtiöille.

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram