BRQ | Vantaa Festival

Il Gardellinon kamarikokoonpano

Kokoonpano:

Marcel Ponseele, oboe 
Joanna Huczsza, viulu 
Jacek Kurzydlo, viulu                     
Kaat De Cock, alttoviulu                
Ira Givol, sello  
Louis Ponseele, kontrabasso
Korneel Bernolet, cembalo

 

 

 

Il Gardellino -yhtyeen nimi juontuu Vivaldin kamarikonsertosta Concerto da camera del Gardellino, joka on virtuoosisen tikli-linnun musiikillinen muotokuva. Oboisti Marcel Ponseele ja huilisti Jan De Winne aloittivat vuonna 1988 kamarikonserttien konserttisarjan. Tuolloin mukana oli myös fagotisti Marc Minkowski. Usean vuoden kamaritoiminnan jälkeen mukaan liittyi vuonna 1998 viisi jousisoittajaa, ja näin ryhmälle avautui paljon laajempi ohjelmistovalikoima. Lisäksi belgialaisen Klara-radiokanavan tarjoamat ideat ja tuki antoivat yhtyeelle mahdollisuuden jatkaa kasvuaan. Flanderin hallinnon anteliaan tuen ansiosta Il Gardellino on vuodesta 2000 alkaen vakiintunut pysyväksi osaksi musiikkikenttää niin Belgiassa kuin ulkomailla.

Yhtyeen ohjelmisto ja ideologia tuo mieleen aktiivisen tulivuoren: se uudistuu ja uudelleenmuovautuu jatkuvasti. Il Gardellino pureutuu tutkimuksen keinoin esittämiensä teosten historiallisiin taustoihin, niin että kaikki esitettävä musiikki tuodaan nykypäivän yleisölle kulloisenkin aikakauden esityskäytäntöjen mukaan. Vuosien työskentelyn myötä Il Gardellinolle on kehkeytynyt aivan omanlainen sävelkieli.

Yhtyeen jäsenten ihastus Johann Sebastian Bachin musiikkiin on johtanut siihen, että Bachin teokset ovat ohjelmiston ytimessä. Samaan aikaan Il Gardellino haastaa itseään esittämään musiikkia säveltäjiltä, jotka ovat suotta jääneet vähälle huomiolle: tästä todistavat yhtyeen useat äänitteet ja konsertit, jotka keskittyvät Eichnerin, Graunin, Faschin, Janitschin, Stölzelin ja Heinichenin teoksiin. Yhtye esiintyy mieluiten historiallisissa rakennuksissa, joissa musiikin ja arkkitehtuurin sopusointu käy omaa vuoropuheluaan yleisön kanssa.

Yhtyeen kahdeksanjäseniseen ydinkokoonpanoon liittyy laulajia, lisäpuhaltimia ja -jousia kulloinkin esitettävän teoksen mukaan. Yhtyeen muusikot ovat historiallisiin esityskäytäntöihin erikoistuneita, kansainvälisesti tunnustettuja barokkimuusikkoja: Marcel Ponseele (oboe), Jan De Winne (traverso), Ryo Terakado, Mayumi Hirasaki, Joanna Huszcza ja François Fernandez (viulu), Kaat De Cock ja Ingrid Bourgeois (alttoviulu), Emmanuel Balssa, Ira Givol ja Ronan Kernoa (sello), Vittorio Ghielmi (gamba), Alain Derijckere (fagotti), Frank Coppieters ja Korneel Lecompte (kontrabasso), Shalev Ad-El, Lorenzo Ghielmi ja Bart Naessens (cembalo). Yhtye tekee myös yhteistyötä tunnettujen solistien sekä muiden merkittävien kokoonpanojen kuten Cappella Amsterdamin kanssa.

Il Gardellino nauttii suurta suosiota niin kansallisissa kuin kansainvälisissä musiikkipiireissä ja vierailee säännöllisesti tärkeissä eurooppalaisissa konserttisaleissa sekä festivaaleilla kuten Bruggen Musica Antiqua -festivaali, Flanderin festivaali Ghentissä, Utrechin vanhan musiikin festivaali, Sablén festivaali ja Festival de Saintes, sekä muilla festivaaleilla Prahassa, Innsbruckissa, Berliinissä, Regensburgissa, Leipzigissa ja Barcelonassa. Yhtye on esiintynyt myös Australiassa, Aasiassa, Yhdysvalloissa, Väli- ja Etelä-Amerikassa, Israelissa ja Venäjällä. He yhdistävät kiertueihinsa usein myös mestarikursseja.

Il Gardellino on levyttänyt kattavasti levymerkeille Accent, Klara, Eufoda ja Passacaille, ja äänitteet ovat keränneet kiitosta niin lehdistöltä kuin yleisöltäkin. Useat levyt ovat saaneet kansainvälisen musiikkilehdistön Diapason D'Or - ja Classica-mainintoja.

MUKANA SEURAAVISSA KONSERTEISSA
12.8.2021 19:00 Il Gardellino Venetsiassa ja Leipzigissa

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram
LIPUT