BRQ | Vantaa Festival

Helsingin barokkiorkesterin yhtye

Photo: Heikki Tuuli
Photo: Heikki Tuuli

Kokoonpano:

Aapo Häkkinen, cembalo (solisti ja konsertin johto)
Zefira Valova, viulu 
Dora Asterstad, viulu
Riitta-Liisa Ristiluoma, alttoviulu
Heidi Peltoniemi, sello

 

 

Vuonna 1997 perustettu Helsingin Barokkiorkesteri tuo uusia näkökulmia vanhan musiikin tulkintaan. Taiteellisena johtajana on vuodesta 2003 toiminut Aapo Häkkinen, jonka johdolla orkesteri on noussut Euroopan arvostetuimpien periodiyhtyeiden joukkoon.

Helsingin Barokkiorkesteri aloitti syksyllä 2011 säännölliset konserttisarjat Helsingin Musiikkitalossa ja Raumalla Pyhän Ristin kirkossa. Kesällä 2013 orkesteri perusti barokkifestivaalin Janakkalaan.

Helsingin Barokkiorkesteri on esiintynyt lukuisilla korkean profiilin areenoilla kotimaassa ja ulkomailla, kuten Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Amsterdamin Concertgebouw’ssa, Lontoon Wigmore Hallissa, Kölnin filharmoniassa ja Madridin Palau de la Músicassa. Kaudella 2016–17 debytoitiin Japanissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa, missä kaikissa on sittemmin vierailtu jo toistamiseen. Kuluvana vuonna orkesteri esiintyy mm. Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Alankomaissa, Unkarissa, Espanjassa ja Portugalissa.

Yhtyeen asema suomalaisen kulttuuriviennin ja -vaihdon lippulaivana on entisestään vahvistunut viime vuosina. Orkesterin johtajina ovat vierailleet mm. Rinaldo Alessandrini, Reinhard Goebel, Erich Höbarth, Riccardo Minasi, Enrico Onofri, Skip Sempé ja René Jacobs. Eturivin kansainvälisistä solisteista mainittakoon Franco Fagioli, Isabelle Faust, Werner Güra, Soile Isokoski, Vesselina Kasarova, Julia Lezhneva, Viktoria Mullova, Sonia Prina, Valer Sabadus, Carolyn Sampson ja Nathalie Stutzmann.

Levytyksiä on tehty mm. AEOLUS-, Naxos- ja Ondine-levymerkeille. Levytys Dussekin sinfonioista ylsi Naxoksen vuoden 2012 kansainväliselle top 10 -myyntilistalle, sai saksalaisen ECHO-palkinnon ja nostettiin Gramophone Awards -lehden suositusten joukkoon. Kokonaislevytys Bachin cembalokonsertoista on saanut mm. ranskalaisen vuoden 2018 Diapason d’or de l’année -palkinnon.

Helsingin Barokkiorkesteri on ensiesittänyt Suomessa runsaasti 1600–1800-lukujen keskeistä ohjelmistoa, kuten Bach-suvun, Buxtehuden, Charpentier’n, Krausin, Schubertin ja Schumannin teoksia, Hassen oopperan Irene, Haydnin oopperan L’Isola disabitata, Händelin oopperan Acis and Galatea sekä Koželuchin oopperan Kustaa Vaasa. Orkesteri on myös kantaesittänyt sille sävellettyä uutta musiikkia.

Orkesterin suojelijoina toimivat oopperalaulaja Monica Groop ja ylipormestari Jussi Pajunen.

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram