BRQ | Vantaa Festival

Helsingin pitäjän kirkonkylän pappila

Kuva: Riina Koivisto
Kuva: Riina Koivisto

Nykyinen pappila on rakennettu vuonna 1856. Rakennus turmeltui kuitenkin osittain palossa vuonna 1896 ja sen jälkeen se kunnostettiin arkkitehti Theodor Höijerin piirustusten mukaisesti.

Pappilaa peruskorjattiin vuonna 2001, jolloin se ehostettiin 1800-luvun asuun ja rakennuksesta tuli seurakuntalaisten juhlatilaisuuksien pitopaikka. Keväällä 2020 pappila avautui yleisölle aiempaa isompana ja uusittuna. Talon toinenkin pääty otettiin juhlakäyttöön ja nyt talossa on kaksi isoa salia kamareineen vieraiden käytössä.

Pappilan sali, jossa festivaalin konserttikin pidetään, on tuttu ja merkityksellinen lukuisille entisen Helsingin pitäjän asukkaille. Kirkkohäät eivät olleet aiemmin yhtä suosittuja kuin nykyisin, vaan sadat parit ovat sanoneet toisilleen "tahdon" nimenomaan pappilan salissa. Pappila toimi aikoinaan myös eräänlaisena kylän kulttuurikeskuksena ja mm. kylän naisten perustama marttayhdistys kokoontui siellä pitkään ruustinnan johdolla. Kirkonkylän pappilassa ovat myös aikoinaan seurustelleet keskenään mm. Z. Topelius, J. V. Snellman ja J. L. Runeberg.

Pappilan päärakennuksia on kuitenkin ollut vuosisatojen mittaan useampia, sillä niitä on ajan mittaan uusittu, kun vanha on tuhoutunut tai mennyt huonoon kuntoon. Vanhin havainto pappilasta on kirkon pohjoispuolelta, nykyisen pappilan ja kellotapulin väliseltä alueelta, noin 40 metriä nykyisestä pappilasta etelään. Vanhan pappilan paikka paikannettiin arkeologisten tutkimusten avulla vuosina 2013 ja 2014. Kaivausten vanhimmat löydöt ovat 1300-luvun loppupuoliskolta, joten löydetyn pappilan jäänteet vaikuttaisivat olevan keskiaikaisia.

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram