BRQ | Vantaa Festival

Johanneksenkirkko / Helsinki

Johanneksen kirkko rakennettiin Punanotkon kukkulalle, silloisen kaupungin laitamille. Kirkko valmistui vuonna 1891. Sen suunnitteli tukholmalainen arkkitehti Adolf Emil Melander. Johanneksen kirkkoa kutsuttiin aluksi Uudeksi kirkoksi. Uusi kirkko tarvittiin, koska helsinkiläiset eivät enää mahtuneet Vanhaan kirkkoon ja Nikolain kirkkoon eli nykyiseen Tuomiokirkkoon. Uusi kirkko rakennettiin juhannuskokon paikalle ja pyhäkkö omistettiin Johannes Kastajalle.

Johanneksen kirkko on muodoltaan kolmilaivainen basilika. Se on Suomen suurin kivikirkko - siinä oli alun perin 3000 istumapaikkaa. Useita penkkirivejä on poistettu, jotta kirkkosali on saatu toimivammaksi. Nykyään istumapaikkoja on runsaat 2200.

Seinillä sivukäytävien suuntaisesti on sarja italialaisvalmisteisia kaiverrettuja puureliefejä. Ne esittävät ristin tien neljäätoista asemaa, ja kuvaavat Jeesuksen kärsimystietä Pilatuksen tuomiolta ristinkuolemaan ja hautaamiseen. Paastonaikaan Johanneksen kirkossa pidetään säännöllisesti ristintien hartauksia, joissa osanottajat kulkevat asemalta asemalle ja kuuntelevat niitä tekstejä sekä rukoilevat niitä rukouksia, jotka liittyvät kuhunkin kuvaan.

Värilliset ikkunalasit, valaisimet ja alttarikoristeet on toimittanut Josef Leja Tukholmasta. Neljän messinkisen seinälampun päällä on neljän evankelistan symbolit. Kirkon pääsisäänkäynnin vieressä on Johannes Kastajan patsas. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Kari Juva vuonna 2003.

BRQ on Facebook BRQ on Instagram BRQ on YouTube BRQ on X
LIPUT