BRQ Vantaa Festival

Hyvä festivaalivieras!
BRQ Vantaa -festivaalin vuoden 2023 ohjelmassa on tarjolla sävellyksiä kuudelta vuosisadalta: 1500-luvun puolivälistä festivaalilla soitettaviin kantaesityksiin, jotka ovat säveltäneet Tytti Arola ja Cecilia Damström. Olen suunnitellut festivaaliohjelman yhdessä festivaalin muusikoiden kanssa pyrkien rikkaaseen ja vaihtelevaan kokonaisuuteen, mutta kuitenkin niin, että jokainen konsertti muodostaa myös hyvin toimivan kokonaisuuden. Festivaalin säveltäjistä haluaisin mainita Salamone Rossin. Euroopalla on synkkä historia vähemmistöjen syrjinnässä, eikä tämä ilmiö ole kokonaan poistunut vieläkään. Juutalaisten kokema vaino ja syrjintä on ollut erityisen julmaa. Salamone Rossi onnistui kuitenkin vakiinnuttamaan asemansa säveltäjänä lahjakkuutensa ja ahkeruutensa ansiosta, mutta hänen tuotantoaan on aliarvioitu hänen etnisen ja uskonnollisen taustansa takia. Rossin sävellyksiä voi kuulla tiistain ja lauantain konserteissa.
Puolet konserteista esittää BRQ Vantaa Ensemble, jonka ulkomaiset solistit ovat basso Stephan MacLeod, joka on hiljattain tehnyt todella upean levytyksen Bachin bassokantaateista, sekä oboisti Marcel Ponseele ja viulisti Cecilia Bernardini, jotka ovat lumonneet soitollaan kuulijoita jo aikaisemmilla BRQ festivaaleilla. Festivaalin päävierailija on Elam Rotemin johtama lauluyhtye Profeti della Quinta, joka esiintyy kahdessa konsertissa. Muissa konserteissa musisoi mainioita kotimaisia muusikoita.
Olemme havainneet, että Pyhän Laurin kirkon ohella myös Tikkurilan kirkossa on erittäin hyvä akustiikka, ja sinne on saatu erinomaiset urut, joita voi kuulla siellä torstain konserteissa.
Tervetuloa kanssamme unohtumattomien elämysten pariin!
Markku Luolajan-Mikkola, taiteellinen johtaja
BRQ Vantaa Festival on kotiutunut idyllisen Helsingin pitäjän kirkonkylän suojiin. Konsertit elokuun hämärtyvässä illassa Vantaan historiallisessa sydämessä ovat elämys, jonka monet haluavat kokea vuodesta toiseen.
Elokuisen festivaalin ohjelmisto rakentuu ennen vuotta 1800 sävelletyn musiikin ympärille. Ohjelmistosta löytyy vaihtoehtoja niin vanhan musiikin intohimoisille harrastajille kuin ensikertalaisille. Festivaalilla on kuultavissa vuosittain musiikkia ja muusikoita, joita ei ole aiemmin Suomessa kuultu. Kotimaisten taiteilijoiden lisäksi esiintymässä käy runsaasti ulkomaisia vierailijoita pääosin Euroopasta. Festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2010 saakka Markku Luolajan-Mikkola.
Festivaalin sydän sykkii yhteisöllisyyden rakentamiselle, historian elävöittämiselle sekä ennen kaikkea musiikin tarjoamille elämyksille ja kulttuurisille kohtaamisille.