BRQ | Vantaa Festival

Vokaaliyhtye Lumous

Photo: Irina Kolomijets
Photo: Irina Kolomijets

Ensemble:

Debra Gomez-Tapio
Anu Mattila
Kaisa Kelloniemi
Elina Aho-Kuusama
Lauri Solin 

Vokaaliyhtye Lumous on pirkanmaalainen, vanhaan vokaalimusiikkiin erikoistunut viiden laulajan kokoonpano. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia, joita yhdistää rakkaus vanhaan musiikkiin keskiajalta barokkiin, sekä voimakas motivaatio tuottaa kuulijoille mieleen jääviä konserttielämyksiä. Yhtyeen taiteellisena johtajana toimii newyorkilaissyntyinen muusikko ja yhtyejohtaja Debra Gomez-Tapio. Lumous rakentaa konserteistaan tarinallisia. Niissä on mm. seurattu historian voimanaisten kohtaloita, kuljettu pyhiinvaeltajien mukana pitkin Eurooppaa, hiljennytty luostareiden musiikkiaarteiden äärelle ja seurattu renessanssimadrigaalien muuntautumista luterilaisen kirkon virsiksi. Yhtyeessä laulavat sopraanot Debra Gomez-Tapio, Kaisa Kelloniemi ja Anu Mattila, kontra-altto Elina Aho-Kuusama sekä baritoni Lauri Solin.

Debra Gomez-Tapio on newyorkilaissyntyinen, Suomessa asuva muusikko ja pedagogi. Master of Fine Arts -tutkinnon hän suoritti Sarah Lawrence Collegessa New Yorkissa ja opiskeli sitten Fullbright-stipendiaattina vanhan musiikin Mekassa Schola Cantorumissa Sveitsin Baselissa. Hänen opettajiaan ovat olleet sellaiset alan gurut kuin René Jakobs, Rosmarie Hofmann ja Laura Sarti.

Gomez-Tapio on laulaja ja suosittu laulupedagogi sekä kuoro- ja yhtyejohtaja. Hänen erityisalaansa on keskiajan, renessanssin ja varhaisbarokin musiikki. Keski-Euroopan vuosinaan hän esiintyi useitten keskieurooppalaisten vanhan musiikin yhtyeitten kanssa (Ricercare, Ferrara Ensemble, Sequentia ym.). Levytyksiä arvostetuille levymerkeille (mm. Deutsche Harmonia Mundi) on toista kymmentä. Tuorein levy, Une Vie de Femme, ilmestyi 2012. Nykyisin taiteilija asuu Valkeakoskella, opettaa Tampereen yliopistossa, pitää mestarikursseja ja johtaa vanhan musiikin yhtyeitä ja kuoroja. Gomez-Tapio on työskennellyt myös mm. Radion Kamarikuoron ja Kauniaisten Madrigaalikuoron kanssa. Hän on tamperelaisen Händel-oratoriokuoron johtaja ja Tampereen Filharmonisen kuoron äänikouluttaja.

BRQ on Facebook BRQ on Twitter BRQ on Instagram